Monte Kriston kreivi romantiikan ajan teoksena


Monte Kriston kreivi on Alexandre Dumasin romantiikan aikana kirjoittama teos, josta on myöhemmin tehty lukuisia elokuva- ja näytelmäversioita. Teos sijoittuu vallankumouksen jälkeisen romantiikan ajan Ranskaan.


Romantiikan ajalla sankarilliset yksilösaavutukset olivat arvossaan, ja Monte Kriston kreivissä se näkyy lähinnä Edmond Dantesin eli itse kreivin kasvussa viattomasta nuorukaisesta elämän kolhimaksi sankariksi. Hänet vangitaan maanpetoksesta, jota hän ei ollut tehnyt. Dantes kärsii vuosia yksin Chateau d'ifin vankilassa, kunnes tapaa vanhan miehen tämän yrittäessä pakoon. Mies ja Dantes alkavat järjestää pakoaan yhdessä ja tuosta miehestä, jota Dantes kutsui "papiksi", tulee Dantesin opettaja. Pappi kuitenkin menehtyy ennen kuin Dantes pääsee pakenemaan vankilasta. Löydettyään papilta saamansa kartan avulla Monte Kriston saarelta aarteen, Dantes muuttuu Monte Kriston kreiviksi ja lähtee yhdessä palvelijansa Jacopon kanssa Pariisiin kostaakseen.


Jo edellä mainituista tapahtumista huomaa, että tunteita, mielikuvitusta ja vapautta painotettiin romantiikan ajalla. Vangista voi tulla satumaisen rikas ja vapaa. Henkimaailmasta ja ihmisen pimeästä puolesta kiinnostuneisuus näkyy Dantesin sammuneessa uskossa Jumalaan tai toivoon ja kostonhalun heräämisessä. Lisää tunteita tulee mukaan Monte Kriston kreivin saapuessa Pariisiin, jossa hänen kaikki entiseen elämäänsä kuuluneet ihmiset ovat viettäneet kaikki kreivin vankilassa kärsimät vuodet loisteliasta elämää. Hänen entinen paras ystävänsä Mondego, joka yhdessä erään syyttäjä Villefortin kanssa järjesti Dantesin vangitsemisen sekä Dantesin rakastettu Mercedes, joka luuli Dantesin olevan kuollut ja nai myöhemmin Mondegon.


Romantiikan ajan tarinat olivat runsastyylisiä ja sen vuoksi toisinaan sekavia. Monet tapahtumat etenevät Monte Kriston kreivissä nopeasti ja lukijalle tai katsojalle saattaa koitua vaikeuksia pysyä juonessa mukana. Loppu on kuitenkin varsin selkeä. Mondego ja Dantes taistelevat viimeisen kerran ja Mondego menehtyy. Niin Dantes saa Mercedesin takaisin itselleen ja saa olla ensimmäistä kertaa isä pojalleen. Tarinan voisi hyvin lopettaa piernteisesti: “Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.”


Monte Kriston kreivissä yhdistyvät lähes kaikki romantiikan ajan kirjallisuuden tuntomerkit: tunteet, mielikuvitus, vapaus, sankarit, unikuvat, ihmisen pimeä puoli ja noiden kaikkien summana paikoittainen epäloogisuus ja sekavuus. Todennäköisesti Monte Kriston kreivi onkin juuri siksi yksi romantiikan ajan muistetuimmista teoksista.

Myrsky Virmavirta 7C

Toiseen esimerkkivastaukseen pääset tästä

Takaisin esseevastauksen pääsivulle pääset tästä